“Tarladan sofraya gıda israfı gelişmiş ülkelerde yüzde 40’ı buluyor. Türkiye’de tarladan sofraya gıda israfının yüzde 25-30’larda kaldığını kabul etsek bile israf edilen gıdayla Suriye kadar, 20-25 milyon insan açlıktan kurtarılır”
-TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “2016
yılında 110,7 milyon ton üretilen önemli 60 bitkisel ürünün, 9,4 milyon
tonu daha nihai tüketiciye ulaşmadan, üretimde, kullanım ve piyasada
kaybedilecek”
-“Buna nihai tüketimdeki kayıplar dahil değil.
İsraf büyük boyutlarda, her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Sebze ve
meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor”
-“Tarladan sofraya gıda israfı gelişmiş
ülkelerde yüzde 40’ı buluyor. Türkiye’de tarladan sofraya gıda
israfının yüzde 25-30’larda kaldığını kabul etsek bile israf
edilen gıdayla Suriye kadar, 20-25 milyon insan açlıktan kurtarılır”
-“Dünyada 795 milyon açlık çekerken, büyük bir
gıda açığı varken, toplum olarak israftan kaçınmalı, tarımsal
üretimimizi dış piyasaların da ihtiyacını karşılayacak şekilde çok
iyi değerlendirmeliyiz”
Ankara – 23.01.2017 - Türkiye Ziraat Odaları
Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, önemli 60 bitkisel üründe 110,7
milyon tonluk üretimin, 9,4 milyon tonu daha sofraya ulaşmadan, üretimde,
kullanım ve piyasada kaybedileceğini, bu kadar bitkisel ürünün 8-10 milyonluk
bir ülkenin tüketebileceğinden fazla bir ürün demek olduğunu bildirdi.
Bayraktar, “buna nihai tüketimdeki kayıplar
dahil değil. İsraf büyük boyutlarda, her gün 6 milyon ekmek çöpe gidiyor.
Türkiye gibi çok ekmek tüketen bir ülkede bile bu rakam 5 milyon nüfusun ekmek
ihtiyacı çöpe giden bu ekmeklerle rahatlıkla karşılar. Tarladan sofraya gıda
israfı gelişmiş ülkelerde yüzde 40’ı buluyor. Türkiye’de sebze ve meyvenin
dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor. Türkiye’de tarladan sofraya gıda
israfının yüzde 25-30’larda kaldığını kabul etsek bile israf edilen gıdayla
Suriye kadar, 20-25 milyon insan açlıktan kurtarılır” dedi.
Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada,
Türkiye’de yaş sebze ve meyvenin tarladan sofraya ulaşıncaya kadar önemli
kayıplara uğradığını, yetiştiriciliğin yanı sıra, hasat sırasında ve hasat
sonrasında kayıplar meydana geldiğini belirtti. Özellikle hasat sonrasında
taşıma, muhafaza ve pazarlama sırasında da kayıplar yaşandığını vurgulayan
Bayraktar, yapılan araştırmalara göre tür ve çeşitlere göre değişmekle birlikte
yaş sebze ve meyvedeki kayıp oranının yüzde 10 ile yüzde 30 arasında
değiştiğine dikkati çekti.
-Hangi aşamada ne kadar kayıp-
Meyve ve sebzelerde derim sırasında yüzde
4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15,
depolamada yüzde 3-10, tüketici evresinde yüzde 1-5 kayıp meydana geldiğinin
görüldüğünü belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Nihai tüketiciye ulaşmadan, üretimde,
kullanımda ve piyasada kaybedilen ürün kayıp oranlarından yapılacak tahminlere
göre, 2016-2017 döneminde buğdayda 2 milyon 81 bin tonu, domateste 1 milyon 537
bin tonu bulacak. Yapılan tahmine göre, şeker pancarında 642 bin, arpada 563
bin, karpuzda 487 bin, mısırda 378 bin, üzümde 328 bin, elmada 322 bin, biberde
268 bin, yaş çayda 238 bin, kavunda 230 bin, patateste 223 bin, hıyarda 207
bin, portakalda 187 bin, kuru soğanda 187 bin ton ürün kaybedilecek.
Böylece 110,7 milyon ton olan üretimin 9,4
milyon tonu, bir diğer ifadeyle yüzde 8,5’i nihai tüketici öncesinde
kaybedilecek, tüketiciye ulaşamayacak.
-Kaybın, üretime oranı-
Nihai tüketiciye varmadan meydana gelen
kayıpların, üretime oranı, buğdayda yüzde 10,1, arpada yüzde 8,4, mısırda yüzde
5,9, pirinçte yüzde 4,2 iken, tüketiminde yüzde 93,5 oranında dışa bağımlı
olduğumuz soyada yüzde 20’yi, yine büyük oranda ithalat yaptığımız muzda yüzde
17,5’i bulacak. Kayıp, kuru sarımsakta yüzde 21,4, erikte yüzde 21,4, taze
soğanda yüzde 22,6 olacak. Ürettiğimiz kuru soğanın yüzde 8,8’ini, biberin yüzde
10,9’unu, domatesin yüzde 12,2’sini, hıyarın yüzde 11,4’ünü, karpuzun, kavunun
yüzde 12,4’ünü, portakalın yüzde 10,1’ini, elmanın yüzde 11’ini, üzümün yüzde
8,2’sini, yaş çayın yüzde 17,6’sını, depolamaya son derece müsait Antep
fıstığının yüzde 6,2’sini, bademin yüzde 3,9’sını, cevizin yüzde 5,1’ini,
fındığın yüzde 1,5’ini, kestanenin yüzde 8,5’ini kaybediyoruz.”
-Kayıpların önlenmesi için yapılması
gerekenler-
Üreticilerin bin bir emekle ürettikleri
ürününün zayi olmamasının yanı sıra ülke ekonomisinin de kayba uğramaması
bakımından bu kayıpların mutlaka önlenmesi gerektiğini bildiren Bayraktar,
şunları kaydetti:
“Kayıpların önlenmesi bakımından;
Yapılacak eğitin faaliyetleriyle
üreticilerimiz yetiştirme tekniklerinin yanı sıra hasat teknikleri konusunda da
bilgilendirilmesi sağlanmalı, ürünler zamanında ve doğru şekilde hasat
edilmelidir.
Üreticilerimiz üretim sırasında yanlış
uygulamalar yapmamalı, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda dikkatli
davranmalıdır.
Ürün olgunlaşmadan önce veya aşırı olgunlaşmış
şekilde toplamamalı, bahçede uygun meyve ve sebze toplama kapları bulundurmalı,
ürün güneşten korunmalı ve paketleme tesislerine teslimde veya pazara taşımada
gecikilmemelidir.
Hasat edilen sebze ve meyveler uygun şekilde
paketlenmeli, taşınmalı ve depolanmalıdır. Bu amaçla soğuk hava depolarının
sayısı ve kapasitesi artırılmalı ve bu tesislere verilen destekler artırılarak
devam etmelidir.
Ürünler uygun araçlarla ve özelliğine göre
ayrı ayrı taşınmalıdır.
Paketleme tesisinde sınıflandırma iyi yapılmalı,
havalandırma ve soğutma yeterli olmalıdır.
Ürüne bahçede, hasattan sonra yüklemeden önce
muhakkak ön soğutma yapılmalıdır.
Hijyen koşullarına dikkat edilmelidir.
Tüketici de ürünü, kayba ve israfa
uğratmayacak miktarda ihtiyacı kadar satın almalı; sebze ve meyveye uygun
saklama ve kullanma şartlarına uymalıdır.”
60 önemli üründe 2016 üretim rakamları, 2016-2017 döneminde nihai tüketiciye kadar olan kayıplar ve kaybın üretime oranı şöyle olacak:
|
|
|
2016-2017 |
Dönemi |
|
|
|
Dönemi |
Nihai |
|
|
|
Tahmini |
Tüketici |
|
|
2016 |
Nihai |
Öncesi |
|
|
Toplam |
Tüketici |
Kaybın |
|
|
Üretim |
Öncesi |
Üretime |
|
|
Tahmin |
Kayıp |
Oranı |
|
|
(Bin Ton) |
(Bin Ton) |
(Yüzde) |
1 |
Buğday |
20.600,0 |
2.080,60 |
10,1 |
2 |
Arpa |
6.700,0 |
562,80 |
8,4 |
3 |
Çavdar |
300,0 |
12,90 |
4,3 |
4 |
Mısır |
6.400,0 |
377,60 |
5,9 |
5 |
Yulaf |
225,0 |
8,55 |
3,8 |
6 |
Pirinç |
552,0 |
23,18 |
4,2 |
7 |
Patates |
4.750,0 |
223,25 |
4,7 |
8 |
Ayçiçeği |
1.670,7 |
58,47 |
3,5 |
9 |
Kolza |
125,0 |
13,25 |
10,6 |
10 |
Pamuk (Çiğit) |
1.260,0 |
83,16 |
6,6 |
11 |
Soya |
165,0 |
33,00 |
20 |
12 |
Şeker Pancarı |
19.465,4 |
642,36 |
3,3 |
|
|
|
|
|
13 |
Kuru Fasulye |
235,0 |
9,40 |
4 |
14 |
Kırmızı Mercimek |
345,0 |
20,36 |
5,9 |
15 |
Yeşil Mercimek |
20,0 |
1,76 |
8,8 |
16 |
Nohut |
455,0 |
17,75 |
3,9 |
|
|
|
|
|
17 |
Kuru Sarımsak |
109,2 |
23,37 |
21,4 |
18 |
Kuru Soğan |
2.120,6 |
186,61 |
8,8 |
19 |
Taze Soğan |
134,5 |
30,40 |
22,6 |
20 |
Havuç |
554,7 |
52,14 |
9,4 |
21 |
Turp |
199,3 |
3,79 |
1,9 |
22 |
Ispanak |
211,0 |
24,90 |
11,8 |
23 |
Lahana |
715,0 |
87,23 |
12,2 |
24 |
Marul |
478,4 |
59,32 |
12,4 |
25 |
Pırasa |
227,2 |
26,13 |
11,5 |
26 |
Semizotu |
5,8 |
0,63 |
10,9 |
27 |
Taze Bakla |
35,1 |
3,90 |
11,1 |
28 |
Taze Bezelye |
112,6 |
12,61 |
11,2 |
29 |
Taze Fasulye |
638,5 |
75,98 |
11,9 |
30 |
Bamya |
29,5 |
3,16 |
10,7 |
31 |
Biber |
2.457,8 |
267,90 |
10,9 |
32 |
Domates |
12.600,0 |
1.537,20 |
12,2 |
33 |
Hıyar |
1.811,7 |
206,53 |
11,4 |
34 |
Kabak (Sakız) |
351,6 |
41,84 |
11,9 |
35 |
Patlıcan |
854,0 |
93,09 |
10,9 |
36 |
Karpuz |
3.928,9 |
487,18 |
12,4 |
37 |
Kavun |
1.854,4 |
229,95 |
12,4 |
|
|
|
|
|
38 |
Antep Fıstığı |
170,0 |
10,54 |
6,2 |
39 |
Badem |
85,0 |
3,32 |
3,9 |
40 |
Ceviz |
195,0 |
9,95 |
5,1 |
41 |
Fındık |
420,0 |
6,30 |
1,5 |
42 |
Kestane |
64,8 |
5,50 |
8,5 |
43 |
Greyfurt |
253,1 |
12,15 |
4,8 |
44 |
Limon |
850,6 |
39,98 |
4,7 |
45 |
Mandalina |
1.337,0 |
60,17 |
4,5 |
46 |
Portakal |
1.850,0 |
186,85 |
10,1 |
47 |
Armut |
472,3 |
58,09 |
12,3 |
48 |
Çilek |
415,2 |
41,10 |
9,9 |
49 |
Dut |
71,7 |
11,11 |
15,5 |
50 |
Elma |
2.925,8 |
321,84 |
11 |
51 |
Erik |
297,6 |
63,69 |
21,4 |
52 |
İncir |
305,5 |
10,08 |
3,3 |
53 |
Kayısı |
730,0 |
41,61 |
5,7 |
54 |
Kiraz |
599,7 |
68,97 |
11,5 |
55 |
Muz |
305,9 |
53,53 |
17,5 |
56 |
Nar |
465,2 |
31,17 |
6,7 |
57 |
Şeftali |
674,1 |
74,15 |
11 |
58 |
Üzüm |
4.000,0 |
328,00 |
8,2 |
59 |
Vişne |
192,5 |
23,68 |
12,3 |
60 |
Yaş Çay |
1.350,0 |
237,60 |
17,6 |
|
Genel Toplam |
110.728,9 |
9.411,96 |
8,5 |
|
|
|