-Toprağın en büyük düşmanı anız
yakma…
-TZOB
Genel Başkanı Bayraktar:
-“Anız
yakma sırasında 250 dereceye ulaşan sıcaklık, toprakta
verimlilik
için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeleri
yok
ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal özelliklerine
zarar
veriyor”
-“Anız
yangınları nedeniyle komşu tarlaların ürünleri ile ormanlar da
tahrip
olabiliyor. Doğrudan ve dolaylı etkileri yüzünden toprakla
birlikte
birçok canlı türü de zarar görüyor”
-“Üreticilerimiz
anız yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip
öldürmemeli
ve anız yakmayı bırakmalıdır”
-“Üreticilerimiz
alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz
tarıma
yönlendirilmelidir”
Ankara – 21.07.2017 - Türkiye
Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toprağın en büyük
düşmanının anız yakma olduğunu bildirerek, “anız yakma sırasında 250 dereceye
ulaşan sıcaklık, toprakta verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan
organik maddeleri yok ediyor, toprağın biyoloji, fiziksel, kimyasal
özelliklerine zarar veriyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada,
her yıl hasattan sonra rutin bir tarımsal uygulama gibi gerçekleştirilen ve
toprak verimliliğine uzun vadede ciddi zararlar veren anız yakma ve yanlış
arazi kullanımının, verimli tarım alanlarının azalmasına ve toprak
verimliliğinin zamanla kaybolmasına neden olduğunu belirtti. Anız yangınları
sırasında sıcaklığın 250 santigrat dereceye ulaştığına dikkati çeken Bayraktar,
şunları kaydetti:
“250 dereceye varan sıcaklık,
verimlilik için en önemli unsurlardan biri olan organik maddeyi yok ediyor.
Toprakta sürdürülebilirlik için önemli olan biyolojik, fiziksel ve kimyasal
özelliklere zarar veriyor. Ayrıca anız yangınları nedeniyle komşu tarlaların
ürünleri ile ormanlar da tahrip olabilmekte, doğrudan ve dolaylı etkileri
yüzünden toprakla birlikte birçok canlı türü de zarar görmektedir.
Verimliliği düşen topraktan daha
iyi ürün almak isteyen üreticilerimiz, daha fazla toprak işleme ve kimyasal
kullanma yollarına başvuruyor. Dolayısıyla hem ekonomik hem de çevreyle ilgili
sorunlar ortaya çıkıyor. Anız yakmayla geri dönüşümü mümkün olmayan kayıplar
birikmeye başlıyor. Zamanla bu birikimler toprak verimliliğini önemli derecede
etkiliyor ve toprak çoraklaşarak tarım yapılması mümkün olmayan bir materyale
dönüşüyor. Anız yangınları konusunda yapılan araştırmalar, en fazla toprak
kayıplarının anız yakılan tarlalarda olduğunu göstermiştir. Üreticilerimiz anız
yakarak geçim kaynağı olan toprağı fakirleştirip öldürmemeli ve anız yakmayı
bırakmalıdır.”
-Anız
yakmanın zararı-
Anız yakmanın sadece havaya,
çevreye, meraya, ormana, toprağa ve topraktaki canlılara zarar vermediğini,
kontrolden çıkan anız yangınlarının, köy, kasaba ve şehirlerdeki yerleşim
yerlerini, tarım arazileri içinde bulunan enerji iletişim ve haberleşme
hatlarını taşıyan direklere zarar vererek can ve mal kayıplarına neden
olabildiğini vurgulayan Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Üreticilerimizin anız yakma
sebebi, yabancı ot tohumlarının, bitki artıklarının kolayca temizlenmesi,
sürümün kolaylaştırılması, bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde
barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginlerinin yok olmasıdır.
Toprak işleme uygulamaları,
tarımsal üründe bir azalmaya neden olmadan toprağı koruyan ve aynı zamanda
sürdürülebilir bir faaliyet olması gerekir. Üreticilerimiz anız yakmak yerine
alternatif uygulamaları tercih etmeli, toprak işlemesiz tarıma
yönlendirilmelidir. Bu yöntem, anız yakılmaması, erozyonun azalması, yakıttan
tasarruf edilmesi, toprak yüzeyinden olan buharlaşmanın önlenmesi ve kuraklığa
dayanıklı toprak oluşmasına kadar birçok faydası vardır.”